Na kraju četvrti Featured

Rate this item
(0 votes)
17 Jun 18
Written by Read 1600 times
Published in Međunarodni turniri
Beograd 96 je zavrsio svoj ovogodisnji CEB turnir u Blagoevgradu sa skorom 1-3, na turniru koji će biti zapamćen po svakodnevnim pljuskovima i koji je praktično jedva priveden kraju i to prekidom finalne utakmice. Austrijski Viena Vonderersi su zasluženo osvojili prvo mesto, pošto su prikazali impresivan bejzbol, a pre svega udaranje.
Iako skor Beograda izgleda loš, nije baš sve bilo tako crno - Beograd je u stvari odigrao samo jedan veoma slab meč, na otvaranju protiv London Metsa da bi u kasnijem delu turnira bio veoma solidan ali je boljka relativno mladog tima ostalo slabo udaranje.
Beograd nije imao sreće ni sa rasporedom pošto je u prve dve utamice dobio dve jake ekipe, na koje je, igravši bez taktiziranja, potrošio dva najbolja startera (Garsija i Milić).
 
Beograd 96 - London Mets 11:21
 
U prvom meču turnira naš šampion je dobio jakog protivnika u vidu engleskog predstavnika. Nažalost meč je izgubljen u prvoj izmeni kada je svako mogao da se uveri koliko jedna greška može da bude presudna - pri rezultatu 0-0 i 2 out-a, levi outfild Todorović je loše istrčao jedan solidan udarac, koji je umesto u rukavici završio na ogradi i umesto da se izađe iz inninga, primljena su 2 poena. Nakon toga Englezi koriste izuzetno malo strike zonu austrijskog sudije i sa još 7(!) hitova, od kojih su neki bile prave bombe dolaze do čak 9-0 i praktično rešavaju meč. Garsija je bio primoran da baci više od 50 pitcheva u izmeni a da utakmica nije pošteno ni počela. Beograd je u nokdaunu i Garsija, iako se stabilizovao, prima još nekoliko poena u narednim izmenama, kada odbrana takođe pravi nekoliko errora.Englezi dolaze do 13-0 u donjem delu 4. inn i Beogradu se kao gostu opasno bliži "kaš" od 15-0. Međutim, stvar se potpuno okreće: Englezi vade solidnog startera i ubacuju drugopozivce da im završe meč, praveći time kobnu grešku. Srpski tim dolazi do daha i konačno počinje da udara a sada se mala strike zona kao bumerang vraća domaćem timu. Slabi pitcheri London Metsa se muče sa zonom a udarači Beograda strpljivo čekaju. Beograd uzima 6 poena u 5-oj i još 4 u 6 -oj izmeni i pravi seriju od 10-1 ! U 6 -om inningu rezultat je 14-10, a Englezi kukaju na suđenje što im kod neumoljivog Austrijanca ne donosi rezultat. Garsiju posle 100 pitcheva menja mladi Živić koji baca sporo i veoma dobro menjanjući ritam posle brzog Garsije. Beograd 96 u 7-oj izmeni ponovo dolazi na minus 4 (15-11), ali Englezi uspevaju da serijom udaraca i sa još 2 errora Beograda odluče meč seriojom od 6 poena, walk - of home run-om, za zasluženu pobedu. 
Beograd 96 je pokazao karakter i nije se predao ni posle 0-13, ali je ipak odigrao loš meč sa čak 6 Err i još 2 koja nisu pisana, što srpskom šampionu nikako ne sme da se dogodi. Kobna prva izmena je presudno uticala na nervozu i igranje pod pritiskom od samog starta meča.
Garsija je uspeo da napravi samo 1K a jako mala zona je odgovorna za čak 7 BB - najviše od kada nastupa za Beograd.
 
Beograd 96 - Wiena 0-13
 
Drugi meč je obeležilo neverovatno udaranje suparničkog tima - line up koji vrši konstantan pritisak u svakoj izmeni. Milić je bacao jednu od boljih utakmica ove sezone ali ništa nije vredelo. Austrijanci od početka meča bombarduju outfild našeg tima, a nemoguće je napraviti K,i dobiti lak graunder ili lak flaj ball. Odbrana igra bez ijedne greške a rezultat non-stop raste. Nažalost ,udarači našeg tima ponovo pokazuju sve slabosti protiv veoma dobrog bacača Wiene, tako da udaračke izmene traju par minuta. U 4 -oj izmeni Milić već ima bačenih 80 pitcheva i posle par walk-ova i nekoliko novih raketa u teren, pri rezultatu 7-0, odlazi sa brda da bi bio sačuvan za dalji tok turnira, a menja ga žrtvovani Ninić. Ninić donekle usporava Wienu ali slaba vajda. Gosti uzimaju još nekoliko poena i rešavaju meč u 7 inn sa 13-0. 
Austrijanci su imali čak 14 hitova u 7 inn a naš tim mršavih 5, ali je bar odbrana Beograda bila na visokom nivou sa samo 1 err iako je bila izložena pravom teroru tokom meča, od tima koji je udarački na definitivno višem nivou bejzbola. Austrijski lead of udarač od 16 godina je imao 4-6 sa double-om i home run-om od barem
 115 metara.
 
Beograd 96 - Atletiko 22:5
 
Beograd je posle dva teška dana turnira, zahvaljujući kiši dobio dragocen dan pauze posle odloženog meča sa poljskim Wroclavom. Timu su se priključili Aleksandar Zonić i Dušan Nakić, što će se pokazati kao veoma važno u nastavku turnira.
Upravo Nakić je dobio start protiv svojih znanaca iz Rumunije, 4-og dana turnira.
Kao pomoć timu i kako bi se odmorio Vučević, u igru je posle dugo godina neigranja uskočio i Milan Zonić, na mestu hvatača, a stariji Zonić je bio na trećoj bazi, što se odmah osetilo i u napadu i u odbrani.
Beograd počinje snažno protiv prilično demoralisanih Rumuna (izgubili takođe u prva dva meča) i brzo stiče veliku prednost od 11:1. Ipak, Rumuni pokazuju da znaju da udaraju i prilaze na 11:5 u dugačkoj drugoj izmeni. Beograd, predvođen na udaranju sa Garsijom i A. Zonićem ponovo dodaje gas i u trećoj izmeni uzima čak 10 poena sa čak 8 udaraca i meč je rešen.Odbrana Beograd i Nakić izgledaju kao sat, tako da nema mesta za novi povratak u meč domaćeg tima. Beograd rešava meč u samo 5 inn sa 22:5 sa čak 18 hitova i samo jednom greškom - partija koja vraća Beograd ponovo u igru za viši plasman.
 
Beograd 96 - Blagoevgrad 2:3
 
Posle novih problema koja je kiša napravila, CEB donosi odluku da se odloženi meč Beograd 96 - Wroclav uopšte i ne igra, već da se poslednjeg dana turnira odigraju samo dva meča: u 10h Blagoevgrad - Beograd 96 a u 14h finale, sa tim da Beograd po TQB sistemu više nema šanse za finale, ali pobedom obebeđuje finale za London Metse. Austrijanci su obezbedili finale sa skorom 5-0 u grupi. Blagoevgrad mora da pobedi Beograd da bi igrao finale koje željno očekuje i za koje je već najavljen TV prenos. Za Blagoevgrad u stvari igra celokupna bugarska reprezentacija, a jedino su oni igrali egal meč sa Wienom u grupom delu kada su posle 6-6 u 9 inn, izgubili u produžecima 8-7.
Beograd na brdo izvodi silno motivisanog Garsiju, koji želi da popravi utisak posle debakla u prvom meču, dok za Bugare takođe baca veoma dobar pitcher. Naš tim želi da pokaže svima da je ozbiljan tim i klub sa tradicijom tako da su svi igrači u meč ušli veoma koncentrisani.
Garsija baca fantastično a iza sebe ima granitnu odbranu, dok u napadu Beorgad ponovo nema snažne udarce ali small-ball-om u nekoliko navrata ima ozbiljne šanse da povede. U drugoj izmeni ostavlja pune baze, dok u 5-oj ima ranere na 2. i 3. oj bazi ali ponovo bez klučnog hita.
Nervoza na terenu raste jer je 0-0 već 7 izmena a Garsija sa odbranom Beograda drži pravu minor league kliniku ostavljajući snažan bugarski line up bez pravih šansi. Beograd kao domaćin u 8 - oj izmeni pravi novi pritisak i stavlja igrače na 2. i 3. bazu, posle novog uspešnog banta. Na udaranje dolazi Aleksandar Zonić koji posle prvog ball-a bombom u LF do same ograde uz liniju foul ball-a ledi srca bugraskih navijača, dok se sa tribina čuje jedino radost engleskih igrača, koji takođe grizu nokte tokom meča! 2 RBI double-om Zonić zadaje pravi knock-out bugarskom timu.
Na početku devete izmene treneri Beograda 96, odlučuju da zbog sjajnih odnosa sa bugarskim igračima, koji su veći deo turnira radili svaki dan na terenu, zbog kiše koja je uništavala teren, kao i zbog nepravde da bugarski tim na dan finala možda mora da igra čak dve utakmice, odlučuju da daju šansu svojim rivalima. (Takođe se čelnici tima sećaju da je Beograd 96 već jednom (2008. god) izbacio u identičnoj situaciji Blagoevgrad u meču koji za srpskog šampiona tada nije imao nikakav značaj.)
Posle prvog outa koji je Garsija napravio usledio je single. Milan Zonić tada menja Garsiju i na mesto bacača stavlja neiskusnog Todorovića sa zadatkom da izbaca najbolje što može. Todorović počinje solidno i u jednom trenutku ima 2 outa i 2 strike-a sa igračem na trećoj bazi! Ipak, pri count-u 1-2 pogađa udarača i daje novi život Bugarima, koji to koriste i u kasnijem toku izmene dolaze do toliko željenog vođstva od 3-2. 
U poslednjem napadu Beograd malo preti ali Blagovgrad ipak dobija sa 3-2 i ulazi u finale.
Da su domaćini shvatil o čemu se radi govori i gest legende bugraskog bejzbola Jasena Nedelčeva, koji je još dok je meč trajao u donjem delu 9. inn prišao treneru Milanu Zoniću iz dugouta svog tima kod treće baze, i diskretno zahvalio na gestu koji se retko viđa na sportskim terenima. Nakon meča na samom pozdravu na terenu, to isto su uradili i svi bugarski igrači koji su u suštini svojim odličnim igrama tokom turnira potpuno zaslužili da igraju finale.
 
Beograd 96 je poslednjom utakmicom osvetlao obraz srpskog bejzbola u svakom pogledu - igračkom jer je odigrao jednu strašno napetu utakmicu sa 0 err, a rešio je i problem većinski slabih udarača sa small-ball igrom kojom je došao da prednosti od 2-0,a sa samo 5 hitova je ipak bio konstatna pretnja.
Garsija je izbacao najbolji meč od kada igra za Beograd sa 8K i 0 BB.
U moralnom i sportskom smislu Beograd je napravio gest za primer i dao šansu svojim rivalima da igraju finale koje su svakako i zaslužili.
 
Beograd je na turniru udarao solidno - 298.ali to ipak nije pravo stanje stvari jer je većina hitova bila protiv rumunskog tima.
Aleksandar Zonić je pokazao mladima sa 5-7 (3 double) u dve utakmice kako i kada se maše na loptu, dok se pored ove sezone standardno dobrog Garsije (6-14,double,triple, HR) konačno probudio i Milić sa odličnih 7-14!
Odbrana je ipak pokazala da je najbolji deo tima a Garsija da postaje nova legenda našeg tima, posle čuvenog Julia Morena.
Last modified on Wednesday, 20 June 2018 06:53
Login to post comments